keskiviikko 28. elokuuta 2019

Otteluennakko: Viipurin derby Lahdessa 31.8.2019


Eletään syksyä 1916. Euroopassa riehuu ensimmäinen maailmansota. Viipurissa, Suomen kansainvälisimmässä kaupungissa pelataan paikallisottelua. Joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan Viipurin mestaruuskilpailuissa, mutta lokakuinen kohtaaminen on molempien seurojen ensimmäinen kohtaaminen Palloliiton kilpailuissa. Syksyllä 2019 joukkueet kohtaavat jälleen, Lahdessa.
Reipas perustettiin Wiipurissa 13.9.1891

Viipurista Lahteen kotiutunut Reipas nousi täksi kaudeksi Kakkoseen. Viirupaitojen kausi on ollut loistava. Reipas on sarjassa viidentenä ja taistelee tiukasti pääsystä neljän parhaan joukkoon, joka oikeuttaisi pääsyn karsintasarjaan. Reipas on pelannut 17 ottelua ja sarakkeessa on vasta neljä tappiota. FC Lahden lainojen lisäksi maalinteossa ovat onnistuneet Reippaan kultakalu, neljä osumaa iskenyt Teemu Toukonen ja Lahen kuumin vasuri Jussi Hauhia, jolla on kasassa kaksi häkkiä. Kahden maalin miehiä ovat myös Kasperi Heinonen ja Riku Heini.

Reippaan puolustuspää on ollut varsin tiivis. Viirupaidat ovat päästäneet vain 21 osumaa, joka on neljänneksi vähiten sarjassa. Tiiviin puolustuksen viimeisenä lukkona ovat toimineet maalivahdit Juha Tuomi ja Roope Järvinen. Myös FC Lahti -laina Joona Tiainen on hakenut minuutteja Kakkosesta. Reippaan suuri pelaaja Eetu Sassila pitää huolen joukkueen henkisestä puolesta, oli hän kentällä, penkillä tai kuuluttamossa.

Vierailija Sudet evakuoitiin Viipurista ensin Helsinkiin ja sieltä 1960-luvulla Kouvolaan. Myös Sudet nousi viime kauden päätteeksi Kakkoseen, mutta heidän kautensa ei ole ollut yhtä riemukulkua kuin Reippaan vastaava. Sudet on sarjassa viimeisenä ja tappio tietää varmasti sarjatason vaihtumista ensi kaudeksi. Sudet on voittanut vasta yhden ottelun, kun VJS kaatui Kouvolassa heinäkuussa.

Susien kokoonpanosta löytyy kokemusta Ville Iiskolan, Shane McFaulin ja Niko Nakarin muodossa. Nakari onkin tehnyt tällä kaudella viisi maalia, joka lähes puolet Susien 12 tällä kaudella viimeistelemästä maalista. Kouvolalaisten oma pää on vuotanut, sillä palloa on kaivettu Susien verkosta 46 kertaa.

Reipas kohtasi Sudet Kouvolassa kesäkuussa. Niko Nakari vei Sudet johtoon, mutta Irfan Sadik iski neljä ja Miska Verkko täydensi lahtelaisten illan iskemällä yhden. Näin ollen pisteet matkasivat Lahteen lukemin 5-1.

Ja miten tuossa lokakuisessa ottelussa vuonna 1916 sitten kävi? Wiipurin Bandy ja Jalkapallo eli Sudet siirtyi 2-0-johtoon Mikko Mäkisen ja Riku Poutiaisen maaleilla. Pekka Roiha iski Reippaalle kaksi maalia, mutta Sudet vei lopulta ottelun nimiinsä 5-2. Tuon ottelun jälkeen molemmat seurat ovat juhlineet mestaruutta, Sudet sotavuonna 1940 ja Reipas kolmesti, ensimmäisen kerran vuonna 1963 ja viimeksi 1970.

Kumpi juhlii tällä kertaa? Ottelupäivä on hyvä aloittaa kiertämällä Lahden Pikku-Viipuri. Samalla voi ihastella Jussi Mäntysen Hirvi-veistosta, jonka alkuperäinen valos seisoo yhä Viipurin Torkkelinpuistossa. Lahden valos paljastettiin 1955, kun karjalalaiset siirtolaiset ja evakot halusivat muistaa 50-vuotiasta Lahden kaupunkia.

Lahden Reipas – Sudet 31.8.2019 kello 17.00 Kisapuistossa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti