perjantai 25. helmikuuta 2011

Mennyttä aikaa ei saa takaisin

Löysin siivotessani vanhoja lehtileikkeitä ja kuluneen näköisen Sokoksen muovipussin. Tutkailin pussin sisältöä ja sieltä löytyi vanhoja kausijulkaisuja. Siivous unohtui samantien ja ryhdyin lukemaan niitä läpi. Peräkkäin pussista nousi FC Kuusysin vuosien 1974 ja 1994 kausijulkaisut. Molemmat ovat siis samalla juhlajulkaisuja. Aloitin totta kai vanhemmasta.

Pienenä poikana itselleni tuli hyvin selväksi se, että olen syntynyt ns. "Kyykkä-sukuun". Lahden Pallomiesten ja Kuusysin pöytäliput isovanhempieni kirjahyllyssä olivat aina ihailun kohteena. Pienenä niihin ei saanut koskea. Mutta palaan nyt nostalgiasta kädessäni oleviin julkaisuihin.

Vuoden '74 julkaisu on täynnä mainoksia. Hauskimpana yksityiskohtana samalla sivulla olleet ev.lut.kirkon ja Amer-tupakan mainokset. Pelaajien ja henkilöstön esittelyyn on uhrattu vain yksi aukeama, josta löytyvät vain pelaajien nimet, syntymäajat, ammatit ja pelipaikat (maalivahti, puolustaja, rakentaja ja hyökkääjä). Lisäksi välissä on irrallinen historiikki, jossa lähinnä vain on menneiden vuosien joukkuekuvia. Historiikki on lyhyt ja jäykkä kertomus mitä tapahtui minäkin vuonna. Historiikin lopussa mainitaan kuitenkin jo satavuotisjuhlat vuonna 2034.

Uudemmassa, vuoden 1994 julkaisussa on myös historiikki, tai katsaus historiaan. Vuoteen 1973 teksti noudattelee lähes sanasta sanaan 20 vuoden takaista julkaisua. Siitä eteenpäin teksti muuttuu paljon lennokkaammaksi ja juttua oli vielä rikastettu kuvilla Etelä-Suomen Sanomien etusivuista. Historiakatsauksen loppuun oli vielä lisätty suomalaisittain monipuoliset tilastot. Huomattavaa koko kausijulkaisussa on kuitenkin kaikkien muiden Veikkausliigajoukkueiden pelaajalistat ammatteineen. Nopealla silmäilyllä joka joukkueesta löytyi tuttuja jalkapallovaikuttajia.

Kausijulkaisuiden erona on se, että uudempi julkaisu esittelee myös seuran juniorit. Jokaisesta junnujoukkueesta on joukkuekuva ja pelaajien nimet. Nimilistat vilisevät tuttuja pelaajia.

Luulisi, että Kuusysin paluu miesten sarjoihin herättäisi jotain tunteita. Valitettavasti entisajan hohtoa ei saa enää takaisin, ainakaan itseni kohdalla. Nyt kuopattiin City Stars, joka kuitenkin sentään herätti pientä sympatiaa hyvänä Cup-joukkueena. Ehkä silti käyn katsomassa Kuusysin pelejä, ehkä en.

Otetaan nyt tähänkin loppuun tietokilpailu kysymys. Palkintona futisaiheinen DVD ja vastausaikaa helmikuun loppuun. Vastaukset kommenttiosioon. Ketä vastaan Kuusysi pelasi juhlaottelun 1974 ja ketä vastaan 1994?

1 kommentti: