maanantai 31. tammikuuta 2011

Jalkapallo on yhteinen kieli

Jos pitäisi mainita hienoin hetki jalkapallon parissa, moni kaivaisi esiin suosikkijoukkueensa voittoja tai omia voittoja. Itselleni kuitenkin hienoin hetki ja muisto jalkapallosta oli vuonna 2006 tehty matka Venäjälle. Siellä kävimme paikallisessa ongelmanuorten koulussa, jossa oli kehitysvammaisten ja alkoholistivanhempien lapsien lisäksi muita normaaliin koulutyöskentelyyn kykenemättömiä lapsia. Kun lapset pääsivät välitunnille ja tulkki hävisi, ei meillä löytynyt enää yhteistä kieltä. Sitten joku kaivoi esille jalkapallon. Jalkapallo oli meidän yhteinen kieli ja ilo. Lapsien ja meidän silmistä paistoi suuri innostuneisuus ja olimme yhtä suurta perhettä.

On sanottu, että ihmisiä yhdistää kaksi asiaa: musiikki ja jalkapallo. Tuona toukokuisena päivänä yhdistävä tekijä oli jalkapallo. Myös muualla reissatessani olen huomannut, että puhe kääntyy usein tuohon mystiseen pallopeliin.

Vaikka suomalaiset harvemmin puhuvat tuntemattomille ihmisille junissa tai linja-autoissa, on urheilusta puhuminen hyvä keskustelun avaus, aivan kuten sää. Parhaan keskustelun tuntemattoman ihmisen kanssa jalkapallosta olen käynyt junassa välillä Lappeenranta-Lahti. Lappeenrannasta matkaan hypännyt mieshenkilö alkoi kertoa elämäntarinaansa ja sitä kuinka jalkapallo on ollut hänen elämässään koossa pitävä voima. Junnuaikoina hänellä ei ollut muita yhteisöjä kuin oma junnujoukkueensa ja siksi hän oli ruvennut ensin valmentamaan junnuja, jonka jälkeen hän toimi erityisnuorten parissa. Hän kertoi kuinka muuten säännöistä piittaamattomat nuoret kuuntelivat ja arvostivat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään sääntöjä ja toisiaan. Jalkapallo oli tuonut myös näille nuorille itseluottamusta ja onnistumisen tunteita.

Jalkapallon suola onkin siis se, että ympäristö, tarkoitus ja pelaajat muuttuvat, mutta laji pysyy samana. Tarvitaan pallo ja pelaaja. Jalkapallo on universaali kieli, joka yhdistää miljardeja ihmisiä. Se nostaa tunteita ja luo yhteisöjä. Jalkapallo luo esikuvia, joihin kuka tahansa voi samaistua. Ja kaikki tämä vain yhdestä pyöreästä esineestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti