perjantai 27. huhtikuuta 2018

Vieraitten derby Lahessa: Reipas - Nopsa 3-1

Jokainen derby on laulun arvoinen. Tai ainakin raportin ja siksi suuntasin Kisapuistoon seuraamaan Uudenmaan Kolmosen ”Lahen” derbyä Reipas – Nopsa. Reipas vei ottelun lopulta nimiinsä aurinkoisessa Lahdessa lukemin 3-1. Reippaan maaleista vastasivat Teemu Toukonen, Jarkko Vuontelo ja Antti Hukka. Nopsan ainokaisen iski Janne Niukkanen.

Joukkueista Reipas ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Viipurista tulleet evakot jatkoivat Reippaan toimintaa Lahdessa jo talvisodan jälkeen ja viirupaidat kotiutuivat Lahteen. Joukkueen ydinalueita Lahdessa ovat yhä Västerås, Kerinkallio, Milkki ja Pirttiharju. Nopsa puolestaan on perustettu 1947 Nastolan kunnassa. Nastola liitettiin 2016 Lahteen, joten Nopsasta tuli paperilla lahtelainen seura. Joukkueiden kohtaaminen on siis tavallaan kaupungin vieraiden derby, sillä juuri kukaan ei Nastolaa halunnut osaksi Lahtea ja Viipurin palauttaminen tapahtuu ennemmin, kuin Kisapuiston uusi stadion valmistuu.

Ottelu alkoi Reippaan vyörytyksellä. Maalia viirupaidat eivät silti saaneet ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin aikaiseksi. Nopsa saikin juonesta kiinni ja loi muutamia puolittaisia maalipaikkoja nopeilla vastaiskuilla. Nastolalaiset voittivat kaksinkamppailuja ja osoittivat taistelullaan todellista derbyhenkeä.

Ensimmäinen maali nähtiin reilun 20 peliminuutin jälkeen. Roni Rinne haastoi hyvin laidalla ja hänen jalkansa sotkeutuivat Nopsan puolustajaan rangaistusalueen sisällä. Pallo vietiin säälimättä pilkulle ja Teemu Toukonen upotti pelivälineen verkon perukoille ja vei viirupaidat johtoon.

Heti maalin jälkeen Nopsa oli tasoittaa ottelun. Nastolalaiset saivat kulmasta luotua loistavan hässäkän Reipas-maalin edustalle ja hyvän ottelun pelannut Tero Kinnunen pääsi kahdesti sutaisemaan palloa maalia kohti. Reippaan maalilla pelannut Juha Tuomi otti komeat refleksitorjunnat ja Reippaan puolustus selvitti loput.

Vaikka Reipas otti ottelun edetessä selkeämmin peliä hallintaansa, onnistui Nopsa luomaan ensimmäisen jakson näyttävimmän kuvion. Punapaitojen keskikenttä sahasi lyhyillä syötöillä Reippaan puolustuksen rikki ja Timo Peltola pääsi keskittämään matalan keskityksen Reippaan maalille. Tero Kinnunen liukui ensimmäisenä palloon, mutta osuma ei ollut puhdas ja sijoituksesta jäi täten uupumaan voima. Näin ollen tauko-Merosille lähdettiin 1-0-tilanteessa.

Lahden esikaupunkialueen pelurit onnistuivat toisella jaksolla tasoittamaan lopulta ottelun. Aleksi Riipinen sai jalkansa vapaaksi ja laittoi maalin edustalle jälleen yhden kovan ja matalan keskityksen. Juha Tuomi pääsi keskitykseen väliin, mutta pallo ajautui suoraan Janne Niukkaselle, joka sai laittaa pallon lähietäisyydeltä tyhjään maaliin.

Ilta-aurinko helli lahtelaista jalkapalloyleisöä koko ottelun ajan.
Nopsa puolusti tiiviisti, eikä Reipas meinannut löytää tarvittavia aukkoja vierailijoiden ryhmityksestä. Lopulta reilu vartti ennen loppua Reipas onnistui erikoistilanteesta. Antti Hukka antoi kulman ja Jarkko Vuontelo nousi omiin korkeuksiinsa Nopsa-puolustaja Antti Kykkäsen takaa ja puski pallon maaliin.

Viisi minuuttia ennen loppua Antti Hukka kaunisteli lukemia vielä kulmasta. Entinen Veikkausliiga-peluri laittoi kierteisen kulman suoraan maaliin. Aivan lopussa Reippaan Johannes Karjalainen kolautti vielä tolppaan ja sai pallon maaliviivalle asti, mutta lisämaaleja ei Kisapuistossa nähty. Reipas jatkaa sarjakärjessä kahden ottelun jälkeen puhtaalla pelillä, Nopsa puolestaan on yhä pisteittä.

Ottelu oli kokonaisuudessaan vauhdikas ja molemmat joukkueet taistelivat pallosta loppuun saakka. Nopsa jaksoi ja malttoi puolustaa tiiviisti Reippaan painostusjaksot. Vaikka vierailijoiden jalka alkoi lopussa painaa enemmän, ei asenteessa ollut havaittavissa periksiantamista, vaan nastolalaiset hakivat loppuun asti maalia jopa ylirohkeasti vaihtaen kolmen topparin linjaan. Nopsa ei myöskään sortunut roiskimaan palloa vaan pyrki läpi ottelun rakentamaan hyökkäyksiä maltilla, jos nopeaan vastaiskuun ei ollut mahdollisuutta. Aurinkoiseen Kisapuistoon oli kerääntynyt noin 300 lahtelaisen jalkapallon ystävää.