tiistai 15. toukokuuta 2018

Kahden suuren derby 16.5.2018




Velipuolet Lahden Reipas ja FC Kuusysi jälleen samassa sarjassa


On vaikea määrittää Lahden Derbyn syvintä olemusta. Lahtelaisen jalkapalloilun historiaa on käyty tässä blogissa läpi (muun muassa tässätässä ja tässä), mutta kaikki esitykset jäävät silti lopulta vain pintaraapaisuksi. Keskiviikkona kirjoitetaan Kisapuistossa jälleen uusi sivu, kun Lahden Reipas ja FC Kuusysi kohtaavat virallisessa ottelussa toisensa.

Derbyjä on toki ollut aina, myös Lahdessa, mutta näiden kahden suuren väliset ottelut määrittivät ne, ketkä juhlivat koulujen pihalla, työpaikoilla ja ravintoloissa. Molemmat joukkueet ovat muuttaneet nimiään historian saatossa ja ovatpa joukkueet olleet osa samaa seuraakin. Joka tapauksessa ensimmäinen Kahden suuren derby pelattiin 1946 sodan runtelemassa Suomessa. Viipurin Reipas vei sen nimiinsä 3-2. Vastustajan tuolloin oli Lahden Pallo-Miehet.

Vuonna 1969 pelattiin varsin erikoiset paikallisottelut. Lahti-69 perustettiin Reippaan kakkosjoukkueeksi. Molemmat joukkueet olivat Mestaruussarjassa ja olivat paperilla osa samaa seuraa. Sekä vanhat Upon Pallon, että Reippaan miehet kokivat itsensä petetyiksi ja fuusio raukesikin kauden jälkeen. Tuolla kaudella Kuusysi olisi kuitenkin voinut sopuilemalla edesauttaa Reippaan menestystä ja Reipas puolestaan Kuusysin säilymiskamppailua. Seurajohto vaatikin Reipasta häviämään kauden 1969 jälkimmäisen paikallisottelun, mutta pelaajisto ei tähän suostunut.

Lahti-69:n pelaajille selvisi seuran nimi vasta maaliskuussa 1969. Sitä ennen oli keretty pelaamaan jo yksi Reippaan ja Upon Pallon välinen ystävyysottelu, joka päättyi myös Reippaan 3-2-voittoon. Toukokuun 27. päivä valettiin lopulta lahtelaiseen jalkapallohistoriaan päivänä, josta Kuusysin ja Reippaan paikalliskamppailut todella alkoivat. Lahti-69 isännöi ja Reipas oli vierailijana. Pelillisesti Kahden suuren derby oli tasainen ja kakkosjoukkue haastoi todella Reippaan. Ensimmäisen jakson jälkeen taululla oli kuitenkin 3-1-vierasjohto ja samoihin numeroihin myös päädyttiin 90 minuutin jälkeen.

Välit tulehtuivat ja Reipas ja Kuusysi jakautuivat kahdeksi eri seuraksi. Seuraavana talvena ei ystävyysotteluita pelattu. Samana vuonna Lahti-69 nappasi ensimmäisen paikallisottelun voiton Simo Syrjävaaran maalilla. Syksyllä Reipas kuitenkin juhli lopulta mestaruutta. Seuraavalla kaudella Kyykkä, jonka lempinimi on Reippaan Pekka Kososen keksimä, sijoittui ensimmäistä kertaa Mestaruussarjassa Reippaan edelle.

Molemmat seurat olivat 1980-luvun alussa Ykkösessä ja vuonna 1981 Ykkösessä pelatut Derbyt menivät Kuusysin nimiin. Kuusysi myös nousi kauden päätteeksi takaisin Mestaruussarjaan ja Reipas seurasi perässä vuoden kuluttua.

Viimeinen derby pelattiin syyskuussa 1996 kellastuvien lehtien varistessa puista. Ottelu päättyi sopuisasti 1-1. Ensin Mika Riutto vei ensimmäisellä jaksolla Reippaan johtoon Miikka Lempisen esityöstä. FC Kuusysin Luciano tasoitti lisäajalla Timo Marjamaan syötöstä. Kaikki sähkö ja jännite olivat kadonneet 1630 katsojasta.

Yhteensä nämä kaksi kilpakumppania ehtivät voittaa ennen 1996 tapahtunutta uudelleen fuusioitumista 8 mestaruutta ja 9 Cup-mestaruutta. Virallisia otteluita kaksikolle on kertynyt 36 kappaletta ja nimipuritanistien takia lukuun on laskettu vain fuusioiden välinen aika. Voitot ovat niukasti Kyykälle 18-12. Maaleja viirupaidat ovat iskeneet 53 ja Kuusysi 66. Vain kertaalleen joukkueet ovat jääneet maalittomaan tasapeliin. Suurin yleisömäärä lienee vuodelta 1988, jolloin Hiihtiksellä ottelua seurasi ennätysyleisö, 13533 katsojaa.

Hieman virallisempia ystävyysotteluita joukkueet ovat pelanneet viime vuosina vähän. Joukkueet kohtasivat viimeisessä Uusi Lahti Turnauksessa näytösottelussa 2012. Tuolloin Sami Ruposen maali toi Kuusysille voiton. Samana vuonna joukkueet kohtasivat myös Mestarit-turnauksessa, jolloin Kuusysi pöllytti viirupaitoja 4-0. Vesa Artoma ja Omed Said tekivät kumpainenkin kaksi maalia.

Tähän Derbyyn joukkueet lähtevät varsin erilaisista lähtökohdista. Reipas on Kolmosen suuri ennakkosuosikki, joka on marssinut voitosta voittoon ja viimeksi viirupaidat murskasivat FC Korso/Unitedin peräti 13-0. FC Kuusysin meno on ollut hieman takkuisempaa. Neljästä ottelusta on karttunut vain neljä pistettä ja ainoa voitto tuli Kisapuistossa CLE:ia vastaan vaikean ottelun jälkeen.

Asetelmat ovat varsin tutut derbyn alkuajoilta. Kuusysi lähtee haastajana. Ja jos historiaan peilaa, on sarjatasokin, Uudenmaan Kolmonen varsin kuvaava. Paikallisottelut ovat kuitenkin paikallisotteluita, joissa mitä vain voi tapahtua. Joka tapauksessa Kisapuistossa kirjoitetaan keskiviikkona kellon lyödessä 19.30 lahtelaiseen jalkapallohistoriaan uusi lehti.

Kuka saa kunnian jatkaa brassilegenda Lucianon jalanjäljissä ja iskeä seuraavan derbymaalin? Laitetaanko yleisöennätykset uusiksi? Ottaako Reipas Kuusysiä kiinni derbyvoitoissa vai pystyykö Kyykkä vastaamaan Reippaan vyörytykseen?


Kahden suuren derby FC Kuusysi – Lahden Reipas 16.5.2018 kello 19.30 Kisapuistossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti