tiistai 9. kesäkuuta 2020

Otteluraportti: Velipuolten derby FC Kuusysi - Lahden Reipas 1-5

Lahtelainen jalkapallo palasi koronatauolta tiistaina, milläpä muullaan, kuin Velipuolten derbyllä. Ja symbolisesti tänä kesänä 80 vuotta Lahdessa majaillut Reipas vieraili FC Kuusysin isännöimässä Kisapuistossa. Kuten 80 vuotta sittenkin, Reipas oli tyly isäntä ja vei pelin nimiinsä lukemin 5-1. Viirupaitojen maaleista vastasivat Tino Villgren, Roni Rinne, Markus Hietala, Mikko Tuomi ja Valtteri Entola. Kyykän ainokaisen iski Lirinis Haziri.

Molempien otteissa näkyi pitkä tauko. Reipas oli ensimmäisen puolituntisen pallossa, mutta Kuusysi sai vaarallisemmat paikat. Etenkin Lirinis Haziri oli pelipäällä ja ampui pariin otteeseen niukasti ohi maalipuiden. Reipas ei onnistunut hyödyntämään Kyykän linjojen taakse, tai väliin jääneitä tiloja.

Hieman ennen puoltatuntia Reipas rikkoi kuparisen. Ensin Sakari Jokinen voitti pääpallon suoraan Kasperi Heinoselle, jonka veto blokattiin kulmaksi. Erik Heinosen antama kulma jäi pyörimään Kyykän boksiin ja lopulta Tino Villgren iski ottelun avausmaalin.

Maalin jälkeen Kyykkä romahti vartissa ja Reipas takoi numeroita taululle. 2-0-maali oli Kuusysin puolustuksen lahja ja Roni Rinne sai kuljettaa pallon tyhjään maaliin. Hetkeä myöhemmin hyvän ottelun keskikentällä pelannut Erik Heinonen antoi jälleen kulman, joka tällä kertaa putosi suoraan Markus Hietalalle, joka jatkoi sen maaliin. Kasperi Heinonen oli puolestaan avainasemassa Reippaan 4-0-maalin syntyyn. Heinonen riisti, Rinne alusti ja Mikko Tuomi viimeisteli kierteisellä laukauksella ensimmäisen jakson viimeisellä minuutilla.

Toisella jaksolla molemmat joukkueet vaihtoivat useita pelaajia ja peli muuttui sekavaksi. Kyykkä ei juuri paikkoja saanut ja irtopallot poimi Reippaan kassari Joonas Meronen helposti. Reippaan parhaat paikat tulivat Teemu Toukoselle ja Berat Köselle, mutta valmista ei syntynyt.

Ottelua oli jäljellä viisi minuuttia, kun Kyykkä onnistui. Lirinis Haziri sai jalkansa vapaaksi rangaistusalueen rajalla ja ampui. Veto painui komeasti oikeaan ylänurkkaan ja Joonas Meronen viirupaitojen maalilla oli voimaton.

Kyykän kavennus oli kuitenkin vain laiha lohtu, sillä ottelun lopussa Valtteri Entola rynni Kuusysi-puolustuksen läpi ja karkasi yksin läpiajoon. Tarkka sijoitus alakulmaan toi Reippaalle 5-1-voiton Velipuolten derbyssä.

Reippaan kaudessa 2020 on symboliikkaa. Edellisen kerran, kun Suomessa on alkanut poikkeustila, saapui Reipas Lahteen ja kohtasi Lahden Pallo-Miehet ja oli lahtelaisille isännille tyly vieras. Samana vuonna Reipas järjesti viipurilaisten seurojen urheilukilpailut Lahdessa Kivimaan kentällä ja yhtenä lajina oli jalkapallo. Tulevana lauantaina Reipas isännöi Viipurissa perustettua PK-35:tä Kolmen hirven derbyssä.

Jätetään se vielä arvoitukseksi, miten Reippaalle kävi vuonna 1940 jalkapalloturnauksessa!