keskiviikko 15. tammikuuta 2014

FC Lahti - Haka 16.1.2014

Taas on tullut aika avata uusi jalkapallokausi kylmässä pohjolassa, roudan ja jään muovaamassa synkkyydessä. Ikuisuudelta tuntunut aika lokakuun lopusta ensimmäiseen täydelliseen hymyyn on ollut pitkä. Nyt kuitenkin lumuvaippaan verhoutunut Vesijärven satamakaupunki jälleen hymyilee. Mustat Kuhnurit palaavat viheriöille mukana legendoja, tähtiä ja uusia kykyjä, joista joku saattaa olla jo valmis ottamaan paikkansa taivaalta. Ja mikä olisikaan tällaiseen juhlapäivään parempi vieras kuin yhdeksänkertainen Suomen mestari ja 12 Suomen Cup -kannua voittanut Valkeakosken Haka, jonka jalkapallojaosto juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia.

Kotijoukkue FC Lahti sijoittui viime kauden Veikkausliigassa lopulta viidenneksi. Kuhnureitten talvikausi päättyi komeasti Liigacupin voittoon ja odotuksiin nappikaudesta. Itse Liiga kuitenkin alkoi varsin tahmeasti ja Suomen Cupista tuli lähtö ensimmäisessä ottelussa KuPS:a vastaan. Kesäkuun alussa Tommi Kautosen Mustat Kuhnurit oli valahtanut liigan peränpitäjäksi ja valmentajan vaihtaminen nähtiin ainoana ratkaisuna henkisen lukon aukeamiseen.

Alkukangertelun jälkeen FC Lahti kipusi Juha Malisen alaisuudessa taistelemaan vielä pronssimitaleista, mutta niin kuin usein ennenkin mustapaitojen kohdalla, hyvä syksy ei auta, jos keväällä peli ei kulje. Talvella lahtelaisnippu sai joukon nimekkäitä vahvistuksia ja paluumuuttajia, kuin myös uuden päävalmentajan Toni Korkeakunnaan. FC Lahden historian yhden tärkeimmistä maaleista tehneen Drilon Shalan ja keskikentän työmyyrän Eero Kortteen paluu kuhnurinuttuun lämmitti talven koleudessa lahtelaisia. Lisäksi liigassa jo kyntensä osoittaneet Hassan Sesay, Henrik Moisander ja Jani Tanska saavat kunnian pukea mustapaidan päälleen.

Talven aikana seuran vahvuudesta poistuivat muun muassa Tommi Kari, Juha Tuomi, Mika Mäkitalo, Joni Aho ja Jukka Sinisalo. Viime kauteen uransa päätti Konsta Hietanen. Lisäksi Olli Tynkkynen suuntasi ulkomaille opiskelemaan ja Jean Fridolin Nganbe-Nganbe on haeskellut paikkaansa muualta. Jussi Länsitalon tilanne on avoin. Suurin mielenkiinto torstain ottelussa kohdistuu ehdottomasti testissä olevaan nigerialaislähtöiseen Martins Ekwuemeen. Myös lahtelaisen juniorikoulun kasvatit Driton Shala ja jo kuhnuripaidassa debytoinut Robin Saastamoinen saanevat näyttää kyntensä. Muita todennäköisiä testimiehiä ovat Mikael Salimäki, Milo Jung ja Jaakko Hietikko.

Vierasjoukkue Haka kävi viime kauden Ykkösessä lähes samanlaisen prosessin läpi, kuin lahtelaisetkin. Lahtelaisille tuttu Harri Kampman sai lähteä kesällä koskilaisten peräsimestä ja tilalle astui Juho Rantala. Uuden valmentajan alaisuudessa Haka taisteli syksyyn asti noususta takaisin Liigaan, mutta nousuhaaveet tyssäsivät viimeistään Joensuun Mehtimäellä kärsittyyn 2-1 -tappioon.

Haka ei pääse Lahteen aivan parhaalla kokoonpanollaan. Ikinuori Sakari Saarinen, Haka-legendaksi itseään pelaava Jarno Mattila ja Niko Markkula ovat varmuudella sivussa kokoonpanosta. Lisäksi FC Lahteakin urallaan edustanut Sami Sanevuori saattaa joutua jättämään ottelun väliin. Hakan pelaajalistasta löytyy silti tuttuja nimiä jokaiselle jalkapallon ystävälle ja siksi ottelusta tullee tasainen. Joukkueiden yhteispeli on kuitenkin vielä hakusessa, sillä kohtaaminen on molemmille vuoden ensimmäinen. Vuosi on kuitenkin mukavampi aloittaa voitolla kuin tappiolla, joten Kuhnurit eivät pääse helpolla. Etenkin Mikko Innanen ja kotiin palannut Kalle Multanen tulevat pitämään Kuhnuripuolustuksen kiireisenä. Ensi kaudella koskilaiset ovat taas suurella todennäköisyydellä vahvasti taistelemassa Ykkösen kärkipaikasta.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa jo 37 kertaa ja epävirallisia kohtaamisia on tämän päälle noin tusinan verran. Virallisissa kohtaamisissa Haka johtaa 18 voitolla Lahden yhdeksää vastaan. Maalierokin on lahtelaisittain pahasti pakkasella 30-59. Ensimmäisen kerran joukkueet kohtasivat tammikuun lopussa 1997 harjoitusottelussa, jolloin Lahti oli parempi lukemin 2-1. Lahden maalit merkattiin tuolloin kaksikolle Niki Helenius ja Mika Riutto.

Tässä ottelussa tullaan tekemään historiaa, sillä peli tulee olemaan monelle kuhnuripelaajalle debyytti. Lisäksi FC Lahti saa seurana uuden kentän, jossa se on pelannut ottelun.


FC Lahti – Valkeakosken Haka 16.1.2014 kello 14:45 Mukkulan hallissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti