sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Te murhasitte Suomen Cupin

Suomen arvostetuin jalkapallokilpailu on murhattu. Ennen kuolemaansa, sitä vielä nöyryytettiin, poistettiin parrasvaloista ja laitettiin pimeään halliin häpeämään. Ja mikä pahinta, se vietiin suomalaisilta jalkapalloihmisiltä.

Suomen Palloliiton päätös uudistaa miesten Suomen Cupia on päätymässä katastrofiksi. On totta, että Cup tarvitsi radikaaleja muutoksia, sillä sen arvostus liiton papereiden ulkopuolella hipoi absoluuttista nollapistettä. Valitettavasti päätös aloittaa vuoden 2017 Cup tänä vuonna ja lohkovaiheen lisääminen tappoi ne viimeisetkin rippeet Cupin arvostuksesta suomalaisten jalkapalloihmisten keskuudessa.

Uudistuksen kaksi pääkohtaa ovat syksyllä alkavat karsinnat ja talvella pelattava lohkovaihe. Kolmas hiertänyt asia on ollut olematon tiedotus. Siinä missä Suomen Cupin tulisi olla maantieteellisesti kattavin kilpailu, on ilmottautuneita vain 88, tiki ilmoittautumisaikaa on jo kahdesti jatkettu kesäloma-verukkeilla. Voidaan siis perustellusti kysyä, onko Palloliitto onnistunut tehtävässään, sillä edellisenä vuona osallistujia oli 125 ja edellisen uudistuksen jälkeisessä, vuoden 2010 Cupissa 271 joukkuetta.

Syksyllä alkavissa karsinnoissa ei ole mitään uutta ja se onkin oikeastaan paluu vanhaan. Suurin kiikastus on se, että päätös syksyllä pelattavista karsinnoista varsinaiseen kilpailuun tiedotettiin kauden jo ollessa käynnissä. Joukkueet ovat pääsääntöisesti lyöneet ohjelmansa ja budjettinsa lukkoon jo tammi- tai helmikuussa. Siirtymäajan olisi tullut olla pidempi, jotta seurat olisivat voineet reagoida paremmin.

Syksyn karsinnan pienoinen ongelma on myös se, että joukkueet muuttuvat paljon talven aikana. Tällöin riskinä on se, että jatkopaikan taistelleesta ryhmästä ei ole enää yksikään pelaaja maistamassa mahdollista glooriaa. Myöskään vielä ei ole selvinnyt se, saavatko syksyn karsinnassa esiintyneet pelaajat edustaa seuraavana vuonna toista seuraa.

Toinen uudistuksen pääkohta, tammikuun lohkovaihe, tuhoaa cup-romantiikan täydellisesti. Yllätykset yhdessä ottelussa ja ennen kaikkea niiden merkitys katoaa sarjamuotoisen kilpailun johdosta. Koko cupin raaka pudotuspeli-idea on tehnyt Suomen Cupista romanttisen ja jännittävän kilpailun, mutta nyt se on riistetty. Pienillä seuroilla ei ole enää realistisia mahdollisuuksia yllätyksiin, kun sarjamuotoisessa vaiheessa yhden yllätyksen merkitys pienenee. On myös mahdollista, että lohkovaiheessa tullaan näkemään merkityksettömiä otteluita.

Myös lohkovaiheen tunkeminen pimeisiin halleihin keskelle talvea alentaa kilpailun arvostusta. Kilpailukausi kyllä kenties pitenee, mutta yleisön kiinnostus tuskin lisääntyy, kun hallikilpailun nimi vaihtuu Liigacupista Suomen Cupiksi. Olosuhteiden pakosta Cup pelattanee pienissä ja pimeissä halleissa, joihin ei välttämättä edes mahdu yleisöä. Siinä mielessä Liigacup ajoi asiansa täydellisesti talven harjoitusturnauksena liigajoukkueille, sillä se kiinnosti laji-ihmisiä ja antoi joukkueille oman aikataulunsa mukaan panoksellisia harjoitusotteluita. Pienellä kehittämisellä kilpailusta olisi vielä voinut tulla merkittävä, sillä osa seuroista onnistui rakentamaan pitkäjänteisesti myös Liigacup-otteluista tapahtumia.

Lohkovaiheen suurin ongelma on kuitenkin mielestäni se, että kilpailu on tehty ajatellen vain ja ainoastaan muutamaa huippuseuraa. Ainoat kiitokset Cupin uudistamisesta ovatkin tulleet liigaseurojen valmentajilta. Liigaseurat pääsevät suoraan lohkovaiheeseen, eivätkä joudu kohtaamaan juurikaan alasarjaseuroja. Alasarjoista on puolestaan käytännössä mahdoton ponnistaa lohkovaiheeseen, sillä paikkoja ei ole juurikaan jaossa. Lisäksi on vielä kysymysmerkki, kuinka lohkot tullaan jakamaan. Maantieteellinen jako tarkoittanee kilpailullisesti eriarvoisia lohkoja, arvotut lohkot puolestaan matkakuluja.

Lopullisesti Cupin uudistuksen arviointi tulee suorittaa vasta jokusen vuoden päästä, mikäli liiton pitkäjänteisyys tällä kertaa sinne asti riittäisi. Itse ennustaisin, että Cupin suosio tippuu entisestään, sillä Cup on harvoin suosittu sellaisissa maissa, joissa alasarjalaiset eivät pääse kohtaamaan huippuja. Samalla alasarjalaiset jäävät ilman palkintoja hyvin tehdystä työstään, kun saisivat liigajoukkueen kylään, mieluiten kesällä. Näkisin, että ruohonjuuritason toimijoiden voidessa hyvin ja saadessaan hyvin tehdystä työstä palkintonsa heijastuu lopulta huipulle. Valitettavasti Cupin arvostuksen nostaminen vaatisi lopulta koko huippujalkapalloilun järjestelmien purkamista ja uudelleen rakentamista. Nykyisellään Cup on kuitenkin murhattu!

Jos vielä haluaa hakea lisää irvokkuutta, on kilpailun virallisessa nimessä sana Respect. On sääli, ettei nimi heijastu liiton asenteeseen kilpailua kohtaan. Miten liitossa odotetaan, että yleisö kunnioittaisi kilpailua, kun liittokaan ei sitä tee?

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus, mutta pari hämmentävää virhettä, kun blogisti ei tiedä että syksyllä voi pelata cupia eri joukkueessa kuin keväällä, ja että lohkot ovat alueellisia matkustuksen mininmoimiseksi. Blogistin kannattaisikin tutustua Suomen Cupin erillismääräyksiin: https://www.palloliitto.fi/node/1875/suomen-cupin-erillismaaraykset-finlands-cups-sarskilda-bestammelser/miesten-suomen-cupin

    VastaaPoista