keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Karu arki vai yhtä juhlaa?


Aina se kuuluisa joku. Voisiko joku hoitaa? Joku voisi tehdä jotain. Tällä kertaa se joku kuitenkin kysyi minulta, paljonko minulla menee aikaa viikossa jalkapallon parissa. En pystynyt vastaamaan, sillä en ole laskenut tunteja, mutta aihe alkoi kiinnostamaan. Pidin viikon ajan päiväkirjaa siitä, mitä kaikkea teen ja mihin aikani menee. Kenties tässä oppii itsekin tehostamaan ajankäyttöä.

27.2.2019 Keskiviikko

Herään kelloon 8.30. Viisi minuuttia myöhemmin alan käydä läpi jalkapallouutisia ja luen Etelä-Suomen Sanomat. Kisapuisto on ollut tapetilla, mutta tänään ei edes näppiksellä ole mainittu asiaa. Twitterin Veikkausliiga-uutisten, pelaajien SoMe-päivitysten ja FC Lahti -aiheisten keskustelujen kahlaamiseen kuluu aikaa. Lopulta tunti on täynnä.

Teen hieman ennakkovalmisteluja, sillä olen lähtemässä Kisapuistoon FC Lahti United -tapahtumaan. Kävellessä Kisapuistoon kerkeän vielä päässäni käsitellä ja miettiä jutun rakennetta. Kisapuistossa vierähtää puolitoista tuntia. Kuulostelen junnujen tunnelmia, haastattelen valmentajia ja kyselen juttua varten tyhmiäkin kysymyksiä. FC Lahti United matkustaa Barcelonaan ja kohtaa turnauksessa FC Barcelonan, ehdottomasti uutisoinnin arvoinen aihe.

Kello on liki kaksi, kun saavun FC Lahden toimistolle. Kirjoitan ensin seuraavana päivänä julkaistavan tiedotteen e-urheilusta. Sen jälkeen alan purkaa päivän haastatteluja. Neljän jälkeen lähetän valmiin jutun haastateltavalle luettavaksi. Odotan kuittausta yhdeksään.

28.2.2019 Torstai

Jälleen kuluu sama tunti median läpikäymiseen, tällä kertaa Etlarissa on Matti Even kolumni Kisapuistosta. United-juttu julki. Huomaan otsikossa virheen. Hävettää. Alan valmistella juttua FC Lahden Turkin leiristä. Yritän kaivaa tietoa kaikista FC Lahden ulkomaanleireistä. Samalla alan tehdä taustatyötä liittyen tuleviin vastustajiin. Pyrin kääntämään kyrilisillä kirjaimilla kirjoitetut nimet valmiiksi suomeksi. Katson ensimmäisen Obolon Brovarin ottelun selvittääkseni heidän pelistään ja pelaajistaan avainkohtia. Selvittelen pelaajien taustoja. Aikaa on kulunut jo yhdeksän tuntia ja puolet pelaajista on käymättä läpi.

1.3.2019 Perjantai

Jälleen samat aamutoimet, herätys kuitenkin vasta kymmeneltä. Viimeistelen puolessa tunnissa uutisen Turkin leiristä ja sen huomaa. Uutinen on lyhyt ja tasapainoton. Jatkan seuraavat viisi tuntia Brovarin pelaajien läpikäyntiä ja katson taas yhden ottelun. Kirjoitan lyhyen mainoksen B:n SM-karsintaderbystä. Kuuden jälkeen illalla lähden kävelemään kohti Mukkulaa ja ottelua FC Kuusysi B – FC Lahti B. Ottelu alkaa 19.15. Teen ottelusta muistiinpanot. Ottelun päätyttyä kirjoitan kotona raportin, kello on yli 23. Työskentelyä takana 13 tuntia.

2.3.2019 Lauantai

Aamutoimet ja tunti. Vielä yksi Obolon Brovarin peli. Kokonaiskuva alkaa selkeytyä. Pelaajat alkavat tulla tutuiksi. Samalla seurantaa Unitedin otteista Carnaval Cupissa. 14.00 kohti Mukkulaa, FC Lahti A pelaa SM-karsintaa. Ottelu alkaa kolmelta. Kuuden aikoihin olen kirjoittanut raportin ottelusta ja julkaissut sen. Iltapalaksi katson huolella Brovarin viimeisimmän harjoituspelin ja teen tarkat muistiinpanot ennakkoa varten. Lopetan yhdeksän aikoihin, noin 11 tuntia.

3.3.2019 Sunnuntai

Aamutoimet varsin myöhään, vasta kello 12. Heti perään Unitedin seurantaa ja ennakon puhtaaksikirjoittamista. Pikainen haastattelu Turkista ennakkoon. Aikaa kuluu noin tunti. Työskentelyyn käytetty aika noin kaksi tuntia.

4.3.2019 Maanantai

Aamutoimet tunti. Pelipäivä. Suomen Cupin arvonta kello 13. Lahti arvotaan ensimmäiseen pariin. Kirjoitan nopeasti lyhyen uutisen. Sen jälkeen odottelen, tapahtuuko mitään tai tuleeko Turkista mitään tietoa. Saan ottelun koosteen käsiini noin kello 19. Kirjoitan kiireellä raporttia. Saan kommentit pelistä tuntia myöhemmin ja viimeistelen raportin kahdeksan jälkeen ja saan raportin lopulta julki 21.30. Kello 23 saan käsiini koko ottelun, jonka katson. Yhdeltä lopetan työt, 13 tuntia.

5.3.2019 Tiistai

Aamutoimet. Tiistai on hiljainen uutispäivä. Kirjoitan täytejutun, jota ei julkaista. Alan tutkimaan FK Homelin otteluita, pelaajia ja koosteita heti aamusta. Katson kaksi ottelua putkeen. Kirjoitan kaksi juttua junioreista. Molempiin menee aikaa, sillä Palloliiton tulospalvelu jumittaa, toiseen puolestaan tarkistan kaikkien Unitedin kohdanneiden joukkueiden kotisivuilta, onko siellä juttuja Carnival Cupista. Puolasta löytyi, mutta kielitaito ei juuri antanut myöden tutustua uutisen tarkempaan sisältöön. Myös katalaani oli hieman ruosteessa. Illalla katson vielä Homelin viimeisimmän harjoitusottelun. Aikaa töiden aloittamisesta on kulunut jo kiitettävät 15 tuntia.

Lyhyellä matematiikalla jalkapalloon kuluu viikossa noin 75 tuntia. Tämä ei silti ole koko kuva. United-tapahtumat eivät ole jokaisella viikolla tapetilla. Turkin leiri on vähentänyt harjoituksissa käyntiä, mutta toisaalta kansainväliset vastustajat ovat vaatineet enemmän tutustumista vastustajiin. Lisäksi viikon sisään mahtuu kaksi ottelua, joten tarkastelujakso on sisältänyt kahden pelin ennakon valmistelua. Tämän lisäksi olen katsonut huvin vuoksi muutaman ottelun striimeiltä.

Viikot ovat hyvin vaihtelevia, joten täysin tarkkaa kuvaa ei saa edes kuukauden aikajänteellä. Joinain viikkoina tuntuu siltä, että tekemistä on maksimissaan tunniksi tai kahdeksi. Joinain viikkoina kolkuteltanee helposti sataa tuntia. Joskus sunnuntaina aamulla vesisateessa Mukkulaan tarpoessa työ on kaukana juhlasta, mutta intohimo auttaa painamaan karun arjen läpi ja unelmoimaan juhlasta. Parhaaksi tuleminen vaatii työtä ja uhrauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti