lauantai 24. lokakuuta 2020

Otteluraportti: Lahden Reipas - FC Kiffen 1-2

Lokakuisessa Viipurissa sotavuonna 1915 Kronhagens IF ja Viipurin Reipas ottivat yhteen ensimmäisen kerran virallisessa ottelussa. Kiffen pelasi kaunista syöttelypeliä Reippaan keskittyessä puolustamiseen ja vastaiskuihin. Lopulta tuo ottelu päättyi Kiffenin 4-2-voittoon ja muutama viikko myöhemmin mestaruuteen.

Liki tasan 105 vuotta myöhemmin kaksikko kohtasi Kakkosessa Kisapuiston idyllisellä ”jalkapallostadionilla”. Ottelun kuva ei juuri ollut vuosien saatossa muuttunut. Kiffen piti palloa, Reipas kyttäsi vastaiskuja ja lopulta kruunuhakalaiset voittivat lukemin 2-1. Tänä syksynä maaleista vastasivat Reippaan Berat Köse ja Kiffenin Tejan Deen ja Samuli Heiska.

Reipas joutui taistelemaan jo alusta asti. Ensimmäisillä minuuteilla Joona Tiainen nollasi komealla tuplatorjunnallaan sekä Jonas Sapienzan ja Tejan Deenin. Etenkin Deen pääsi usein paikoille, mutta Reipas kesti. Siinä missä Viipurissa Reipasta pitivät ensimmäisen jakson pystyssä herrasmiehet Holopainen ja Easton, tänään Reipasta piti pystyssä kaksikko Torpo-Hietala.

Jakson puolivälissä Reipas sai vihdoin otetta, mutta paikkoja ei juuri ottelussa nähty. Aivan jakson lopussa molemmat saivat kuitenkin paikan. Ensin Kiffenin Riku Heinosen kulmapotku putosi Cheikh Tourelle, mutta hänen puskunsa suuntautui niukasti yli. Toisessa päässä puolestaan Miska Verkko keskitti ja Janne Hahl puski yhtä niukasti ohi. Myös Berat Köse oli karata kauniin syöttökuvion päätteeksi läpi, mutta Niko Tervonen koppasi pallon syliinsä ennen Köseä. Näin tauolle lähdettiin maalittomassa tilanteessa.

Tauolla hanasta sai uutukaisen uutta Ant Brewn ja Reippaan olutta. Raikas ja kesäinen IPA lämmitti hieman Reippaan vaisun esityksen jälkeen. Aurinkokin näyttäytyi, mutta lämpömittari huiteli lähempänä nolla kuin viittä astetta.

Myös toinen jakso oli hienoisesti vierailijan. Tunnin kohdalla Tejan Deen pääsi jälleen maalipaikalle Verneri Meriläisen esityöstä, mutta tulosta ei syntynyt. Kymmenen minuuttia myöhemmin myös toisessa päässä oltiin lähellä. Roope Suonion kulmapotku tuli Berat Köselle, joka jatkoi taidokkaasti pallon kohti maalia. Niko Tervonen sai kuitenkin käsiään väliin ja riman kautta pallo painui yli.

Vaikka ottelu oli molemmille panokseton, hakivat molemmat voittoa tosissaan. Cheikh Toure karkasi puolittaiseen läpiajoon ja ampui tulisesti. Joona Tiainen kuitenkin torjui vedon tyylillä, josta Viipurissa torjunut Syrjäläinen olisi ollut ylpeä.

Reipas kairasi itsensä johtoon komealla yksilösuorituksella. Berat Köse purjehti ja harhautteli läpi Kiffenin puolustuslinjan ja pääsi läpiajoon. Nuorukainen sijoitti pallon tarkasti alakulmaan ja siirsi kotijoukkueen 1-0-johtoon. Ottelua oli jäljellä alle kymmenen minuuttia.

Reipas hallitsi maalin jälkeen ottelua, mutta Kiffen iski kahdesti lisäajalla. Ensin vaarattoman näköinen Kiffenin keskitys leijaili koko Reippaan paletin yli takatolpalle. Takatolpalla oli kolme helsinkiläispeluria vapaana. Tejan Deen tiputti pallon rinnallaan itselleen ja ampui tolpan ja Tiaisen kautta ottelun tasoihin.

Voittomaali puolestaan syntyi nopean vastaiskun päätteeksi. Roope Suonion sivuraja pyöri hetken Kiffenin boksissa, mutta Mustat Hurmurit onnistuivat purkamaan pallon. Reippaan puolustus sähläsi ja Samuli Heiska karkasi läpi. Hän sijoitti pelivälineen varmasti ohi Tiaisen ja aloitti helsinkiläisten juhlat.

Aivan lisäajan lopussa Reipas haki vielä tasoitusosumaa. Lähimmäksi pääsi Aku Laitinen Kasperi Heinosen ja Roope Suonion alustuksesta. Lisäosumia ei kuitenkaan nähty ja näin ollen pisteet matkasivat Helsinkiin yhden Suomen perinteikkäimmän seuran pussiin. Lahtelaiset saavat tyytyä Tirra-Torven Ant Festeihin.