torstai 7. huhtikuuta 2011

SKANDAALI!

Tällä hetkellä koko Suomen jalkapallon huippu käy läpi omaa Via Dolorosaansa. On AC Oulun lisenssiepäselvyydet, TamU:n talousongelmat, RoPS:n ja Oulun lahjontaepäilykset. Kauden alkuun on enää viikkoja ja kahdella ylimmällä sarjatasolla ei tiedetä vieläkään sitä, ketkä pelaavat ja missä. Seuroille tämä tarkoittaa auttamattomasti tulonmenetyksiä, sillä otteluita ei pystytä myymään sponsoreille, koska ei tiedetä milloin se pelataan. Myös sarjajärjestelmästä on epäselvyyttä.

AC Oulu tiputettiin taloudellisin perustein pykälää alemmas Ykköseen. AC Oulu ei saanut toimitettua lisenssikomitealle tarvittavia asiakirjoja määräaikaan mennessä ja sai siitä ainoan oikean ratkaisun. Tämä pisti uuteen uskoon myös Ykkösen ja osittain myös liigan otteluohjelmat. Sama kohtalo saattaa odottaa myös TamUa, sillä lahjontajupakka on saanut osan tamperelaisten yhteistyökumppaneista vetäytymään ja seuran talous on heikossa kunnossa. Eikä kukaan vielä tiedä, missä TamU seuraavan kautensa pelaa. Jos siis edes pelaa.

On hyvä, että lisenssikomitea on vihdoin ruvennut toimimaan siten, ettei rahoitusskandaaleita rupea tippumaan kesäkuussa, mutta päätöksien venyminen koskettaa myös niitä seuroja, jotka ovat noudattaneet määräyksiä ja yrittäneet pitää taloutensa kunnossa. Hyvän esimerkkin talouden tervehdyttämisestä antaa VPS, joka menestyshuumassa 1990-luvun lopussa eli yli varojensa. Tämän jälkeen talous oli kuralla ja seura tippui sarjaporrasta alemmas. Talous laitettiin rauhassa kuntoon ja VPS nousi takaisin kotimaisen jalkapallon pääsarjaan. Samankaltaiset projektit ovat käynnissä tällä hetkellä Valkeakoskella ja Pietarsaaressa.

RoPS taasen sai kokea sen, miltä tuntuu olla pienenä pelinappulana kansainvälisessä rikollisuudessa. RoPSille tämä tosin saattoi tehdä hyvääkin, sillä joukkuetta on ollut pakko suomalaistaa ja omat juniorit ovat saaneet näytön paikkoja. On toki totta, ettei Rovanimen oma pelaajatuotanto ole riittänyt enää vuosiin pitämään kilpailukykyistä joukkuetta, mutta halvat ulkomaalaiset eivät olleet RoPSin kohdalla avain onneen. RoPS on kuitenkin siinä mielessä hyvässä asemassa, että seuralla on kiinteää omaisuutta ja tarvittaessa sitä voidaan realisoida. Halutessaan rovaniemeläiset saisivat erittäin kilpailukykyisen joukkueen, mutta siellä on eletty talouden ehdoilla, eikä haettu hetken tuhkimotarinaa.

Kotimainen jalkapallo on ollut otsikoissa harvinaisen paljon ennen kauden alkua. Valitettavasti otsikot ovat olleet varsin negatiivisia. Todellinen vaikutus tulee kuitenkin näkymään vasta kesällä ja silloin kärsijiksi joutuvat kaikki seurat. Tänä keväänä on myös pelattu Suomen Cupia, mutta siitä ei ole kukaan jaksanut tiedottaa. Mielenkiintoinen kesä siis tulossa.

Tässä blogissa on myös tarkoitus julkaista Liigan ja Ykkösen kausiennakot, kun tieto siitä kuka pelaa ja missä pelaa julkaistaan. Edellisiin kilpakysymyksiin ei tullut yhtään oikeata vastausta. Kuusysi-kysymyksen vastaukset olivat aikajärjestyksessä HJK ja MyPa. Toisen kysymyksen vastausta en nyt tähän hätään muista, mutta kaivan sen esiin, jos joku sitä pyytää.

1 kommentti: